Om Yoga

Medicinsk HathaYoga

Utmärkande för Medicinsk HathaYoga är att övningarna utförs långsamt, vilket ger kroppen en chans att gå ner i varv och släppa stress på djupet. Många fysiska problem orsakas just av stress, så det är viktigt att bearbeta orsaken till problemet.

Medicinsk HathaYoga hjälper till att snabbare läka skador, eftersom kroppens egen läkningsförmåga stimuleras, samtidigt som du får en lokal stimulans när du tränar kroppsdelen som har en skada – på rätt sätt. Denna specifika Yoga påverkar de inre organen (hjärtat, tarmarna, levern mm) medicinskt och stimulerar hypofysen och hormonerna mm. Detta sker när du gör Yogaövningarna (ofta skruvade, vridna och böjda positioner) och lägger till djupandning, avslappning och meditation. Vi jobbar mest med de små muskelgrupperna – de som sällan används, men som behövs för att stödja upp de stora muskelgrupperna.

Det finns oftast alternativ i varje övning, så att man kan utöva dem, även om man känner sig begränsad i kroppen, kanske av stelhet eller av en skada. Man jobbar inte enbart med sin fysik i Yogan, utan även mentalt och emotionellt och kan därigenom ändra sin inställning till sina ev problem – på alla plan. Mental träning får man – genom den avslutande meditationen.

Yogan fungerar lika bra för dig som inte har några krämpor/skador och du kan gå på denna kurs för att bygga upp dig förebyggande.

Dynamisk HathaYoga

Dynamisk HathaYoga är till stor del muskelstärkande övningar, som får upp pulsen i kroppen och vi stärker mest de stora muskelgrupperna (till skillnad mot Medicinsk HathaYoga där vi mest arbetar med de små muskelgrupperna). Här är det lite högre tempo och en del övningar upprepas ett flertal gånger – en del blir svettiga på passet.

Ej lämplig om man har fysiska skador, svårare sjukdomar eller är gravid.

HathaYoga

HathaYoga är den i västvärlden mest kända formen av yoga. Begreppet Ha representerar solen och Tha månen. HathaYoga betyder alltså förening mellan de symboliska representationerna solen och månen. HathaYoga är främst inriktad på att skapa en balans i kroppens olika energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Denna omfattar också en rad reningsprocesser (shat karma), kroppsställningar (asanas), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar och meditation.

Meditation

Yogan är som att man har plockat ner en massa bra, stimulerande saker, i en öppen påse; avslappning, stretchade muskler, djupandning som masserar de inre organen – lungorna , hjärtat, tarmarna, mm – mentalt välbefinnande, stärkande av musklerna (speciellt de små muskelgrupperna som sällan får vara med), stimulans av livsviktiga organ som man sällan tänker på utan tar för givet som; hypofysen, sköldkörteln och hormonproduktionen mm. Om vi sen inte knyter ihop påsen (mediterar) innan vi går, så tappar vi en stor del av det den är full av, dvs allt det som vi behöver – en dimension av helheten går förlorad.

Meditationen knyter ihop påsen så att det hela fortsätter att verka långt efter att vi har gått därifrån, precis som akupunktur – som också stimulerar meridianerna (energivägar) i kroppen, långt efter att behandlingen är över. Läs mer om meditation

Anne-Lie Kallenberg

Jag är utbildad i Los Angeles 1992-1993 och har lett yogakurser sedan 1994.

För mig har Yogan haft en oerhörd betydelse och blivit en viktig del av mitt liv. Från att jag hade diverse kroniska krämpor redan i unga år som ledvärk, ryggvärk, stressmage, ett trasigt knä mm, så är min kropp (inuti) nu i bättre skick än när jag var runt 20 år. Att dessutom få sova gott om nätterna och veta att det finns något att ta till när stress och obalans smyger sig på, är en oerhörd trygghet. Jag arbetar även med Reconnective Healing sedan 2010 och ger individuell behandling läs mer.

Ibland har även Yogan inslag av Healing.

Jag ger föreläsningar om yoga/meditation och healing mm.

Det finns enormt många härliga Yoga-övningar att plocka ifrån och jag utgår alltid ifrån behovet i gruppen, så att varje Yoga-pass blir skräddarsytt för gruppen.

Rulla till toppen