Meditation

Varför meditera?

Hur ofta och hur länge ska man meditera?
Det finns olika rekommendationer om det – allt ifrån 12 min, 20 min, 60 min varje dag osv. Precis som allt annat så är det individuellt. Personligen så upplever jag att tiden inte är så viktig men däremot regelbundenheten. Jag mediterar varje dag det första och det sista jag gör liggandes i sängen (Shavasana). På det viset är det länkat till något regelbundet och stadigt återkommande – och jag kan inte glömma det. För det mesta blir det ca 10 min per gång, men om det är bråttom upp så blir det i alla fall minst 1 min – för att hålla regelbundenheten. Sedan blir det längre meditation i samband med Yogan (ca 20-25 min), och med allt det tillsammans håller man sig i god form på alla plan. Det är alltså viktigare med någon minuts meditation ofta, än längre tid sällan. Det som också sker när man mediterar ofta, är att det är lättare att komma in i det meditativa tillståndet. Det är färskvara och måste underhållas – annars kan det nog ta lååång tid att få kroppen att varva ner och att få allt att stilla sig i systemet

Vad är meditation?
Avslappning, ett mentalt tillstånd, en stund man ger till sig själv som är lika viktig som bra näring och god sömn.

Olika metoder finns
Förmodligen finns det lika många metoder som det finns människor.
Olika tekniker finns att tillgå – det viktiga är att hitta ett sätt som fungerar för en själv.

Vi jobbar med 3 varianter på våra Yogapass (metoderna är aktiva eller passiva):

1 Shavasana (aktiv/passiv) då vi ligger på rygg med handflatorna uppåt och sedan fokuserar på den egna andningen, som just då blir väldigt stillsam. Syftet att vila är inte för att man är trött, utan för att Yogans signaler ska hinna dit de ska och det sker i meditativ vila.
1-10 min är lämpligt beroende på omständigheterna. På lektionstid blir det ca 1-2 min.
Fördelar: Effektivt och snabbt går kroppen in i viloläge. Om man är riktigt uppmärksam kan man känna aktiviteten i kroppen, energiflödet i form av pirrningar och ett härligt vibrerande mm.
Nackdelar: Ligger man för länge kan man somna, vilket inte är syftet just då.

2 Den aktiva tekniken är den mest genuina, ursprungliga tekniken, då man ofta sitter upp (för att inte somna). Vi brukar fokusera på antingen ”det tredje ögat” eller hjässans punkt (båda är chakrapunkter), men man kan också välja att fokusera på sin egen andning som i Savasana och även kombinera 2 utav dessa, för att få maximal koncentration och utestänga tankar.
Fördelar: Den är mycket användbar, nästan när och var som helst; på en stol, på golvet, på en buss, en fikarast och den fungerar som en mikropaus, då energin snabbt kommer tillbaka.
Nackdelar: En del har svårt att ta till sig denna variant, då de har svårt att komma förbi tankarna som gärna tar över som ”tjattrande apor” och vissa tycker det är svårt att slappna av sittande.

3 Den passiva tekniken då ni får ligga ner och som är längre och ledd av mig.
Här lägger vi även på mental träning i meditationen.
Gamla negativa präglingar som sitter i vårt system kan bytas ut då jag jobbar med affirmationer, suggestion samt visualisering.
affirmationer/suggestion – utgår från tanken att man själv skapar sin verklighet och kan beskrivas som det omedvetnas realiserande av en idé
visualisering – att se något klart och tydligt framför sig

I denna metod är det inte fel att somna, eftersom medvetandet då kopplas bort (och det är en fördel då jag pratar med ert icke medvetna) som annars gärna är med och styr och analyserar och kanske i värsta fall stretar emot. Om man inte somnar är det heller inte fel, utan man får mer av en upplevelseresa i stället.
Det som sker är det som man bäst behöver för dagen – bara man låter det ske naturligt, genom att slappna av och släppa taget en stund.
Fördelar: De allra flesta brukar kunna ta till sig denna metod och känner spontant att det känns bra redan första gången- utan att man behöver veta så mycket eller förstå vad det handlar om. Det kan vara lättare att verkligen slappna av liggande för många, bara man hittar en bekväm liggposition (gärna med kudde och filt).
Nackdelar: Enstaka personer tycker att det tar för lång tid och vill inte ge sig själva den tiden (eftersom allt ska gå så fort fort och man tycker att snabbt är effektivt).
Det blir tyvärr lite sovljud ibland och då får man ta det som en del av den mentala träningen – att stänga av det som kan störa och bara släppa in det som känns behagligt.

För vilka är meditation bra?
ALLA, men framförallt för de som har ett hektiskt liv med många bollar i luften.
De som har mycket ansvar och de som känner att de inte hinner eller orkar med får bättre kontroll och brukar uppleva att tiden räcker bättre, eftersom de är mer fokuserade när det gäller.

Med bästa förhoppning om en ännu bättre hälsa för dig!

Scroll to Top